Визитката – вашето лице

Визитната картичка, наричана в ежедневието просто визитка

Визитната картичка е един от най-старите елементи на бизнес етикета. Смята се, че първите подобия на визитки се появяват първо в Китай около II век. В Европа придобиват популярност сред френската аристокрация по времето на Луи ХIV през ХVII век и били наричани „билети за посещения“. Масово разпространение сред аристократичните среди визитните картички получават през XVII век, след изобретяването на печатната преса, а в началото на XIX век стават част от етикета и сред търговците, банкерите и индустриалците.

През годините ролята на визитките в бизнес комуникацията си остава винаги значима и дори в днешния цифровизиран свят ни най-малко не е намаляла. Визитките са най-евтината форма на печатна реклама. Попадайки във визитниците на Вашите партньори или клиенти, за дълго остават източник на информация за Вашия сайт, e-mail и телефон.

Целта на дизайна и оформлението на визитките е разработването на уникална концепция за външния вид на визитките, елегантно представящ техния приносител – физическо лице или организация. Този печатен продукт създава първото впечатление за Вас и повярвайте – външният вид на визитките разказва на получателя много повече за Вас, отколкото текстовата информация, която е посочена в нея.

В днешно време се разграничат няколко общоприети

видове визитки:

  • Визитката може да бъде индивидуална. В този случай освен фамилия, име и презиме, може да са посочени телефон, e-mail и адрес. Визитката може да съдържа информация за професия, специалност, степени и звания, за сфера на дейност и т. н.
  • Най-разпространена е така наречената фирмена визитна картичка, когато нейният притежател действа не като физическо, а като официално лице, което представлява своята фирма (организация). Ето защо, на нея обикновено се поставя логото и името на фирмата, името на собственика на визитката, длъжност, служебен адрес, телефон, факс и електронен адрес, ако има такъв.

важна-информация

Важно е да се направи внимателна преценка какво искате да напишете за себе си върху визитката. Твърде многото информация я прави претрупана и нечетима.

Ежедневно се разпространяват безброй еднотипни и скучни визитки. Човек трябва да се зачете в текста, за да се разбере и да научи повече за техния собственик. Некачественият дизайн на визитни картички лишава техния притежател от уникалност и не допринася да се открои той от конкуренцията.

При изработването на дизайна и оформлението на една визитка, освен графична, има и физическа – избор на материали. Технологията на изготвянето и допълнителните ефекти при печата и довършителните процеси. Затова всяко ново задание за мен изисква индивидуален и творчески подход. Благодарение на дългогодишния си опит в областта на дизайна, придобих умения да откривам уникалните качества които отличават моя клиент или неговата организация. Смея да твърдя, че мога да предложа на всеки клиент оригинален работещ модел на визитна картичка..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *