графични форми и фигури

Графични форми и фигури – как въздействат на човека

При подробен анализ на възприятието на геометрични фигури при различните народи, се наблюдава известно сходство.

Линии

линииХоризонтални или вертикални прави линии се асоциират с яснота, спокойствие и дори солидарност. Извитите линии носят в себе си елегантност и непринуденост.

 

квадратКвадрат

Той е символ на комбинациите и организиране на 4 различни елементи, например на сезоните или 4-те основни елемента. Квадратът е символ на числото 4, на истината, на мъдростта, на простота, на равенство, чест, справедливост, прямота.

кръгКръг

Това е един от най-често срещаните символи. Кръгът символизира вечност, безкрайност, съвършенство. Символ на слънцето, на луната. Идеалната природна форма.

равностранен триъгълникРавностранен триъгълник

Олицетворява божественото, сърцето, огъня, спускане и изкачване, хармония, живот, благополучие и власт. Мъжки и слънчев знак. Обърнат равностранен триъгълник е вода, дъжд, плодородие, божествена милост. Символ на луната, жената.

правоъгълникПравоъгълник

Това е една от най-рационалните и правилни форми на човешкото възприятие. Правоъгълна форма най-често се използва от хората в ежедневието – например къща, стая, легло и т.н.

елипсаЕлипса

Спад и възход, инволюция и еволюция. Наклонена елипса – динамика и жизненост. Символизира космическото яйце.

 

пентагонПентагон

Правилният петоъгълник във формата на звезда е символ на съвършенството, вечността, Вселената. Този знак са поставяли на вратите, за да прогонят вещиците. Пентагонът е амулет за здраве, емблемата на Меркурий, Тот. Символ на благополучие, късмет при евреите. Той също е легендарни ключ на Соломон и символ на петте рани на Исус Христос. В Япония знак за високо положение в обществото.

хексагонХексагон (правилен шестоъгълник)

Символ на красота, свобода, числото 6. При някои народи олицетворява образа на човека.

кръстКръст

Носи в себе си висок духовен аспект. Символизира стремеж към бога и към вечността. Кръстът е символ на единството на живота и смъртта, висшите сакрални ценности.

свастикаСвастика

Противно на съвременните схващания означава благоприятен, щастлив обект. Изобразява се с извити под ъгъл краища. За индийците това е знак на светлина и щедрост.

Разбира се, психо-емоционалното възприемане на формите и цветовете е до голяма степен със субективен характер. Една и съща форма при хора от различни вероизповедания може да предизвика съвсем различни асоциации, например кръст или свастика. Много зависи от асоциативната памет, защото ние възприемаме формата в този вид, в който по-често я срещаме. Някои предмети или графични знаци предизвикват у хората еднакви асоциации, докато други форми въздействат на всеки човек по съвсем различен начин.

Формите не могат да живеят без цвят, но влиянието на геометричните форми не трябва да се подценява, защото формата е нещо, което ние виждаме първоначално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *