9 правила на графичния дизайнер

9 правила на графичния дизайнер

Днес ще ви представя 9 правила, които смятам, че трябва да залегнат в работата на всеки графичен дизайнер.

Правило №1. Креативността изисква практика

Креативността изисква практикаСамообразоването е много важна част в дизайна. В университетите, на курсовете се преподават основите на дизайна. А със запознаването и опознаването на професията „графичен дизайнер“ ще се наложи да се заемете самите вие  – четете за дизайн, разглеждайте дизайн, анализирайте.

Правило №2. Неуспехът и критиката на работата трябва да вдъхновяват

Много начинаещи дизайнери не издържат на критика и завършват с кариерата си без дори да са успяли да започнат. Да, трудно е, когато работата ти е представена публично и очакваш възторжени викове „О, това е шедьовър!“, но това не се случва. Ти си вложил цялата си душа в този дизайн, а хората не го оценяват. Мислете за грешките и провалите като част от работния процес.

Правило №3. Процесът е по-важен от резултата

Процесът е по-важен от резултата

Най-трудното за един дизайнер е да се съсредоточи не върху резултата, а върху процеса. За да мислите за това, което правите в момента и да го правите така, че вашата работа да отговаря на поставената задача, е нужна дългогодишна практика. Процесът е средството за постигане на целите.

Правило №4. Механичното повторение пречи да се развива дизайнерската креативност

Еднообразната работа убива в дизайнера творческия потенциал. Например, ако работите в печатница и правите постоянно едно и също, дизайнът може да стане за вас рутинна и абсолютно безинтересна работа – това не означава, че трябва да си тръгнете и да се откажете, можете да разнообразите своята работа с дистанционни задания или лични проекти.

Правило №5. Времето по проектите все не стига

Кратките срокове могат да доведат до по-интересни резултати, ако вие правилно разпределите времето си. Крайният срок винаги идва неочаквано. От вас винаги ще изискват повече, отколкото можете. Човек трябва да расте в процеса.

Правило №6. Развивайте интуицията си

Развивайте интуицията сиНикой няма да ви научи как да се обръщате към интуицията си, това идва с опита. За да развивате интуицията си, заемайте се с различни дизайнерски задачи, подхождайки към тях компетентно.

Правило №7. Дизайн на дизайнера

Освен за изпълнението на вашите дизайнерски задължения, погрижете се и за собствения си дизайн. Развивайте се и в други области. С напредване на възрастта дизайнерът трябва да става по-многостранен.

Правило №8. Дизайнът не е изкуство

Добрият дизайн се различава от лошия по способността си да се приспособява към едни или други пазарни условия. Много хора погрешно смятат, че дизайнерът е свободен творец, революционер художник, бунтар и т.н. Нищо подобно. Графичният дизайнер е преди всичко рационалист.

Правило №9. Идея + простота

Идея + простотаМоже би основното и най-важно правило за дизайнера. Вашият продукт трябва да бъде прост и ясен, но това не означава, че дизайнът трябва да бъде скучен. Връх на майсторството е да се предаде посланието на една страхотна идея на прост и разбираем за потребителите език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *