Визитка

Дизайнерски идеи за визитки или как да създадем креативна визитка

Малцина знаят, че визитните картички са възникнали отдавна: в Европа през 16-ти век, а в Китай през 15-ти. В епохата на Възраждането в Европа слугите на аристократите са давали визитки на техните господари на слугите на други аристократи. Това била първата стъпка за всяко официално общуване между богати и могъщи хора.

Визитката е може би най-силното рекламно мини средство. Какво прави визитката успешна и ефективна? Понеже е средство за реклама, основният показател за нейната ефективност се определя от това колко скоро нейният получател ще се възползва от посочената контактна информация. Поради това подготовката на дизайна ѝ трябва да е насочен не към дизайнерските амбиции, а към удобството на клиента.

Колкото по-лесно и приятно се възприема информацията, толкова по-вероятно е клиентът да запази вашата визитка и при нужда да се възползва от нея. Така че, преди всичко визитката трябва да съдържа ясна и леко възприемаща се информация за контакт. Добрият дизайн не просто краси, а допринася за лесното възприемане на информацията. Прави визитната картичка запомняща се и различна от тази на конкурентите.

Ще ви покажа няколко креативни идеи, които могат да ви помогнат в работата по дизайна на визитки:

сменете посоката!

Визитката не е нужно да има хоризонтално положение. Често именно вертикалното положение може да ви открои сред конкурентите. Никой не твърди, че текстът трябва да бъде хоризонтално. Текстът и другите елементи от дизайна могат да се разпределят по диагонал или по друг удачен начин!

използвайте формата

Кой казва, че визитката трябва да е четириъгълна? Направете си визитна картичка със заоблени или със скосени ъгли. Тя ще се откроява в очите на потенциалните клиенти още от пръв поглед и преди да прочетат необходимата информация за контакт.Визитка с нестандартна форма

Ако искате да бъдете по-оригинални, използвайте формата, която е свързана с вида дейност на клиента. Например, защо да не направите визитна картичка за рибен ресторант под формата на риба? Въпреки това, важно е да не се забравя и за удобството на клиента. Ако визитката не е подходяща по форма и размер за съхранение, то едва ли някой ще я запази.

направете я полезна

Какво означава това и как да го направите? Много просто! Прибавете към основната контактна информация допълнителни функции или информация. Тази информация може да не бъде пряко свързана с дейността на клиента.Визитката с добавена функция

нарушавайте правилата!

Не, аз не ви карам да се превърнете в абсолютен „аутсайдер“, просто не се страхувайте да експериментирате и нарушавате така наречените „закони на дизайна“! Опитайте да използвате нови цветови комбинации, форми, изображения, композиционни схеми. Майсторската изработка на дизайнера се проявява не при сляпото подчинение на правилата, а на възможността да подчини тези закони на себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *