Дизайнът започва с буквите

Това не е изненадващо. Като графичен дизайнер знам от първа ръка колко важно е един дизайнер да притежава култура за работа с шрифтове. За повечето начинаещи дизайнери типографията е най-болното място.

Владеенето на типографията е може би най-точният индикатор за професионализма на графичния дизайнер. Когато попадна на нечия дизайнерска работа, на първо място обръщам внимание на типографията. Именно на шрифта, а не на ярките обработени с фотошоп снимки.

за буквитеТипографията не е просто набор на текст, а мощно средство за креативен дизайн. Не по-маловажно от фотоилюстрациите или цветовото решение.

Всяка буква на шрифта сама по себе си, независимо от нейното значение и място в азбуката, може да послужи като илюстрация, иконка или графичен знак. Освен това, тя може да се превърне в център на целия ви дизайнерски проект!

Изключително важно значение тук има размера на буквите. Неслучайно много дизайнери използват техниката на необичайно големите букви.

Всяка свободностояща буква може да се превърне в силен графичен образ, представящ чрез себе си, например, обикновен силует, контур, картинка или текстура.

Понякога дизайнерите използват в своите работи отделни детайли на буквите, които могат да бъдат красиви и изразителни. В тези случаи се използват букви, разделени на части или орязани и обърнати хоризонтално или вертикално.

За да не се наруши дизайна на целия проект, свободно стоящата буква трябва да отговаря на типа шрифт, който използвате.

Вътрешно пространство на буквите

букваСтава дума за използването на така нареченото „отрицателно“ или „негативно“ пространство. В своите работи дизайнерите често използват пространството около буквите или вътре в тях. То може да се сравни със скъпоценни камъни, скрити в буквата и придаващи ѝ красота и завладяващ блясък. Правилното му използване е като намиране на скрити съкровища, които ни заобикалят навсякъде, но не са видими на пръв поглед.

Видът на буквите/шрифта може да се промени чрез промяна на цвета, текстурата или структурата на вътрешното ѝ пространство. Отрицателното пространство може да увеличи дебелината на заглавния шрифт и да създаде по този начин уникален и впечатляващ ефект. Умелото използване на отрицателното пространство по различни начини може да се създаде креативен и висококласен дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *