19 фев. 2017
19 февруари 2017

Дизайн на сайтове

0 Comment
дизайн на сайтове

Дизайн на сайтове – основни грешки

Всички усилия, вложени в разработката и популяризирането на сайта, могат да се окажат напразни, ако поради неопитност или незнание са използвани неправилни методи за оформяне на страниците на сайта. Днес ще разгледам основните грешки в уеб дизайна, които трябва да се избягват.

Рамки (фреймове)

В дизайна на сайта рамките изглеждат не особено привлекателно. Освен това имат много недостатъци и неудобства при използване: невъзможност да се направи отметка на страницата и да се върнете към нея по-късно, объркване при скролване в страниците – понякога на потребителя му е трудно да разбере какво да направи, за да стигне до необходимата му информация.

Страници грешки

Някои сайтове показват страници грешки (404 грешка). В потребителя не трябва да се появява усещането, че сайтът е неработещ, поради това страница с грешка 404 трябва да се избягва задължително.

страница 404

Навигация

Потребителите трябва ясно и лесно да се оправят със структурата на сайта, на който се намират: основното меню трябва да бъде на едно и също място на всяка страница на сайта. Ако структурата на сайта не е толкова проста, препоръчвам ви да създадете карта на сайта и да използвате формата за търсене.

Времето за зареждане

Липсата на време и нетърпеливостта на потребителите карат собствениците на сайтове да се замислят върху скоростта на зареждане на страниците. Дизайнът на сайта трябва да бъде такъв, че времето му за зареждане да е минимално.

времето за зареждане на сайта

Не уникално и неграмотно съдържание

Страниците на сайта с уникално съдържание добре се индексират от търсачките. С не уникалните текстове се рискува в кратък период от време сайтът да падне от индекса и да спре да генерира трафик.

Шрифтове

Външно добре изграден и оформен уеб сайт може да се развали с неправилно подбран шрифт, неговия цвят, подравняване, отстъпи и т.н. Като цяло шрифтът е в състояние да повлияе на дизайна на сайта и е много важно да го организирате и подберете по най-добрия начин за възприятие от потребителите:

  • един шрифт за всички заглавия на сайта;
  • не повече от два шрифта на една страница;
  • текстът трябва да се възприема еднакво добре на всеки фон, затова трябва да се обърне специално внимание на контраста;
  • използвайте мрежи за правилното подравняване на текста и се придържайте към единен стил.

Използване на връзки

При използване на линкове във всеки от текстовете в сайта следете за тяхното отделяне. Потребителят, натискайки връзката трябва да знае къде ще попадне в следващата секунда.

Изображения

Въпреки, че в повечето случаи потребителите използват високоскоростни връзки, което позволява бързото зареждане на сайтове с изображения с голям размер, то не бива да се злоупотребява с тях.

Търсене в сайта

Постепенно със запълването със съдържание, сайтът ще се нуждае от качествена реализация на търсенията. В противен случай рискувате да загубите читатели, които се нуждаят от конкретна информация, която им е необходима.

Абонамент за новини, бюлетин

При регистрация на потребителите във вашия сайт не ги абонирайте автоматично. Това може да се отрази на репутацията ви.

Както виждате, съвременният уеб дизайн напълно съвпада с всички изисквания за ползваемост. Запознаването с грешки, които вече са били направени преди вас, ще ви предпази от повтарянето им при персонален проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *