31 окт. 2017
31 октомври 2017

Емоционален дизайн

0 Comment
Емоционален дизайн

Много графични дизайнери и клиенти подценяват ролята на емоционалния дизайн. Но, ако потребителят действа емоционално, то той ще поиска да сподели видяното с приятели или познати. А това е много важно!

Ако се действа според стратегията на емоционалния дизайн, то трябва да се вземат предвид два фактора:

  • Създаване на единствен по рода си продукт, който ще предизвика положителна обратна връзка от потребителите;
  • В дизайна трябва да прозира вашия собствен стил, който ще бъде и вашата визитна картичка.

Основни компоненти на емоционалния дизайн

компоненти на емоционалния дизайнВсяка положителна емоция със сигурност включва и бутона „Купи“. Това означава, че проектът трябва да бъде приятен за окото. Заедно с това в потребителят трябва да присъстват следните емоции:

Радост
 Изненада
 Неповторимост
 Концентрацията
 Очакване
 Красотата
 Бързо действие

Ето един пример за емоционален дизайн. Компанията Dove отдавна използва един интересен похват – лицата на хората. Въпреки факта, че компанията се занимава с разработването на козметични средства, акцентът е поставен на усмивката или приятния израз на лицето.

Използване на текст

С помощта на текст можете да създадете абсолютно всякакво настроение, независимо дали това е желание за покупка или просто да се замислите за живота си. Текстът може да бъде тъжен, радостен, хумористичен, приятелски, важното е той да изпълнява задачите си на 100%.

Грешка 404 и страница на изчакване

грешка 404На всеки сайт рано или късно могат да се появят всякакви проблеми. Ще се съгласите, че когато посещавате страницата на някой сайт и видите стандартна грешка 404, това освен до съжаление, до нищо друго не води. Вие повече не искате да посетите този сайт и със сигурност ще кликнете върху Х, за да го затворите. За да не се случва и при вашите потребители, предварително се погрижете като създадете интересна страница за изчакване.

Заключение

заключениеПолзване на емоционален дизайн може да бъде едновременно печеливш похват и риск. Трябва да знаете точно какви са нуждите на потребителите, каква е тяхната нагласа (манталитет), за да използвате едни или други техники.

Емоционалният дизайн може да ви изиграе лоша шега, тъй като това, което за вас изглежда забавно, може да изглежда на потребителите скучно или неуместно. Не се стремете да угодите на всички и на всеки, но планирайки дизайна на сайта, разчитайте и се насочете към болшинство от положителни отзиви.

Не се страхувайте като графичен дизайнер да вкарате закачка в дизайна, да се радвате заедно с потребителите. Но следете за мненията и поведението на посетителите на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *