Защо клиентите харесват лош дизайн

Защо клиентите често избират най-неподходящия дизайн за своя продукт, сайт или нещо друго. Днес виждаме маса грозни банери, крещящи сайтове и ужасни лога. Защо клиентът действа на принципа „колкото по-зле, толкова по-добре“? Нека се опитаме да разберем.

 Хората са станали мързеливи.

И това може да се види буквално във всеки аспект на живота ни. Искаме да видим всичко, което ни заобикаля, но с минимални физически и умствени усилия. Клиентът иска всичко да е колкото е възможно по-лесно и просто. По-лесно е да оцени „незавъртян“ (по неговите думи) и непохватен дизайн, отколкото да се опита да разбере и вземе мнението на професионалиста.

 Защо да рискуваме?

„Този дизайн харесва на жена ми, а вашият не ѝ харесва. Защо да рискуваме, опитвайки напразно нещо различно?“ – казва клиентът на дизайнера. Разбира се, жената на клиента знае за дизайна много повече от професионалист. Ето така се появяват сайтове със син фон и червен текст, розови сърца, котенца на всяка страница и т.н. Има много клиенти, които изискват иновативни идеи, а после казват, че е твърде рисковано и „нека по-добре изчакаме“. След това конкурентите осъществяват определена новост и клиентът, решил да чака, просто копира концепцията.

 Днес всичко се прави без душа.

Помислете как по-рано (много назад в миналото) хората са се грижили за бизнеса си, дори и той да се е заключавал само в подковаване на коне. Всичко, което е касаело собствения бизнес, се е създавало с любов и трепет. Всяка табела е почти като произведение на изкуството. А днес? Собственият бизнес е превърнат единствено в начин за подобряване на материалното положение. Детайлите не са най-важното, важно е да капе в джоба. Малко хора се интересуват от естетиката. Цялото внимание е фокусирано върху печалбата, всичко да е бързо и евтино, а качеството и красотата не са от значение.

 Парите

париМного клиенти не искат дизайн на принципа „Дълго, скъпо, завъртяно“. Клиентът предпочита да избере по-невзрачен, лош дизайн, но за малко пари, отколкото да чака месец или два, докато му създадете нещо наистина добро и уникално за повече пари.

А ако ви трябват пари и не можете да откажете на клиент с безумни изисквания, то помнете, че хора с лош вкус винаги е имало и ще ги има и занапред. Работете подобни задачи, търсейки усъвършенстване на уменията си чрез тях и се гответе за наистина добрите проекти, в които ще вложите опита си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *