За безплатните изображения

Защо не винаги използвам безплатните изображения

Днес в интернет може да се намери какво ли не – безплатно съдържание, снимки, вектори и куп друга графична информация. Има 3 големи лицензирани източника за снимки, на които можете да се доверите: Flickr, Pixabay, Wikimedia.

Подобни услуги работят с помощта на лиценз. Предполага се, че за да се насладите напълно на съдържанието на изброените източници, е достатъчен само лиценз, но се оказва, че не е точно така. Ще се спра повече на ограниченията, които трябва да се вземат под внимание.

Сертификат – как да се ползва

Pixabay е мащабно хранилище за картинки и векторни изображения, което действа в рамките на лиценза ССо. Авторите на снимки от своя страна напълно губят своите права над изображенията. Те ви позволяват да променяте снимките, да ги изпращате и копирате. Но нека не забравяме и за ограниченията, защото без тях няма как да се мине.

Ако на снимките има хора, то в никакъв случай нямате право да използвате изображенията, дискредитирайки тези хора. Дори ако е несъзнателно, може да ви се търси отговорност за този гаф.

Трябва много внимателно да ползвате изображения с търговски марки. Може да излезе, че рекламирате чужди продукти без да сте взели разрешение от представителите на тази търговска марка. Също заслужава да се отбележи, че не може да правите снимка на Айфеловата кула, фотографирана през нощта или привечер.

Следователно лицензът ССо дава основание на авторите да се отказват от своите права над изображението, но потребителите са задължени да спазват политиката на използване на тези изображения.

wikimedia-flickrКакви лицензи има още?

Базите за съхранение на Wikimedia и Flickr не са точно това, което е необходимо на един професионален уеб или графичен дизайнер. Това са хранилища на всички снимки, които свалят регистрирани потребители. Но ако търсите съдържание за сайт тук ще намерите огромно количество ресурси.

На тези ресурси до всяка фотография има отметка за лиценза за разпространение на това съдържание. И така, ето кои са лицензите:

  • All Rights Reserved – този лиценз означава, че всички права остават при автора на снимката и категорично е забранено да правите каквото и да било с тази снимка.
  • Attribution – този лиценз показва, че можете да се насладите на изображението, но трябва да се позовете на автора като поставите абревиатура на името му.
  • Attribution No Derivatives – това е аналогия на Attribution, но с нота, че вие не можете да редактирате изображението.
  • Non-Commercial – този лиценз позволява да правите с изображението всичко, което поискате, но само, ако то не е с търговски цели.
  • Attribution Non-Commercial No Derivatives – това е практически копие на Non-Commercial, но с добавка, че редактирането на изображението е забранено.

Какво имаме в крайна сметка?

Когато решите да използвате дадено изображение, то внимателно погледнете какви бележки има на снимките, защото може да се окаже, че носите отговорност за ползването „без питане“ на съдържание, което принадлежи на други хора.

дадено изображение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *