5 съвета

5 съвета, които ще помогнат да задържите клиента

Някой веднъж каза, че 80% от приходите идват от поръчки от 20% от клиентите. Какви клиенти? Естествено, постоянни. Но тук при думата „постоянен клиент“ се появява въпросът – а как да го направим такъв? И така, как да задържим клиент? Да видим.

Качество

качествоНезависимо дали сте бог на търговията и маркетинга, предлагането и продажбата на услуги със съмнително качество не е добра идея, особено ако става въпрос за графичен дизайн. Дълго ще има плюене по вас и в крайна сметка никой няма да ви препоръчва. Какво да правите? Учете, учете и още веднъж учете. И не пишете под всеки статус в социалните мрежи „приемам поръчки“, докато не сте убеден, че можете да се справите качествено. Не бива да искате мнението на приятели, не очаквайте те да ви кажат истината.

Дори ако обикновено се справяте отлично, но точно днес нещо не сте във форма, кучето ви е болно или нещо друго и не се справите с работата си на 100%, то е съмнително дали клиентът ще се обърне към вас отново. Изводът от всичко това – трябва да работите качествено. А ако ви е тъпо или нямате желание и искате просто да вземете едни пари, претупвайки работата, резултатът ще се окаже незадоволителен. И тогава клиентът едва ли ще ви стане предан като Хачико.

Заинтересованост

Безразличието, равнодушието и роботизираното изпълнение на поръчките е бич за графичния дизайнер. За да се връща при вас клиента отново и отново, качеството не е достатъчно. Трябва винаги да показвате, че сте заинтересован от поръчката на клиента. Нещо от типа на гениалните маркетинг фрази на визитките „индивидуален подход към всеки клиент“. Ако човекът вижда заинтересованост към своето задание, той винаги ще избере вас пред друг.

Скорост на работа. Дедлайн

скорост на работа

Позната и любима за вас дума вероятно. Мисля, че не е необходимо да ви обяснявам как да правите всичко навреме, а не в последния ден и никога (чувате ли?), никога да не задържате предаването на вече изпълнена поръчка. Правете така и вашият клиент никога няма да ви стане постоянен. Правете всичко навреме и списъкът с клиенти, които ще ви препоръчат на всички свои познати ще се попълни с още един.

Ценова политика

Гъвкава система от цени и отстъпки – това е един от стълбовете на които се крепи светът на търговията и услугите. Отстъпките и бонусите са измислени неслучайно. Това стимулира клиентите да се връщат отново и отново, защото им позволява да работят едновременно с добър изпълнител и да получат изгодна сделка.

Общителност, умение за комуникация

умение за комуникация

Банално? Съвсем не. Не умеете да общувате с хората и да намирате подход към тях? Ще ви бъде трудно да получавате толкова поръчки, колкото искате. Всички обичат хората, с които влизат в контакт лесно и леко общуват. Не трябва да се стеснявате. Поработете над комуникацията, това ще доведе добри клиенти за вас, а най-важното – постоянни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *