Как графичният дизайнер да преодолее неувереността си

Проблемът с неувереността в собствените сили е често срещано явление в началото на професионалния път на графичния дизайнер. За разлика от общата неувереност, професионалната такава може да бъде причинена от съвсем обективни причини. Ето някои от тях:

Липса на знания

В началото дизайнерът може да има пропуски и неща, които не знае, но се чувства неудобно да го признае. С всички сили се опитва да прикрие невежеството и често поставя себе си в неудобно положение. С течение на времето осъзнава, че няма срамно в това, че не знаеш и че не бива да се срамуваш, а да се стремиш да запълниш пропуските в знанията. Ако нещо не знаете или не умеете, но се стремите да се научите, тогава няма от какво да се срамувате! Да се срамува трябва онзи, който не само не знае, но и не иска да се учи.

страх

Втората причина за неувереност в себе си – страх

Професионалната несигурност на графичния дизайнер е следствие на страх от евентуален провал. Сигурен начин да се отървете от страха не е бягството от обекта на страха, а напротив, излезте му насреща.

За да се преодолеят по-лесно тези основни причини за неувереност, ето и няколко съвета

Не се комплексирайте!

Ако нещо не знаете и не можете – опитайте се да разберете и да научите. Днес може да се намери информация абсолютно по всяка тема. Google, посещение на тематични форуми, статии и книги на интересуващите ви теми. Не пропускайте възможности да разговаряте и питате професионалисти на живо. Не се страхувайте да питате и да се учите от тези, които са по-опитни от вас.

Съсредоточете се върху това, което умеете

Намерете своя силна професионална страна и по всякакъв начин я подчертавайте. Например, все още не сте толкова силни с Photoshop, но можете добре да рисувате. Разкрийте пред клиенти и колеги своите способности и те ще започнат да ви ценят повече, защото притежавате определено предимство.

професионални умения

Покажете способността си да разбирате и се учите бързо

Клиентите ценят инициативни и съобразителни професионалисти, способни да реагират и да разбират бързо. Когато станете професионалист, вашата несигурност ще изчезне. Но, за да се превърнете в професионалист може да отнеме години. Тайната на професионализма е не само в обема знания и опита, но и в самоусещането. Увереността е неразделна част от професионализма, заедно с любознателността, перфекционизма, желанието и умението да се учиш.

Не се страхувайте да правите грешки!

Известно е, че не прави грешки само този, който нищо не прави. Колкото и да е странно, когато спрете да се страхувате дали ще направите грешка, вероятността да направите такава значително намалява.

грешки

Ако имате собствен опит по въпроса с неувереността на графичния дизайнер, ще се радвам да споделите и очаквам вашите коментари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *