Разбиване на шаблона

Поколението на „милениалите“ към днешна дата съставлява повече от половината участници на пазара на труда. А в последно време негови представители се изявяват и в управленски роли. В същото време мениджърския стил на предшествениците им не ги удовлетворява и те постепенно го променят, формирайки собствен.

В основата му могат да се разграничат четири основни принципа. Но много вероятно в бъдеще, под влиянието на нови възгледи, нашето обичайно разбиране за лидерството може да се трансформира още повече.

еволюцията

Еволюцията на „героичния“ образ на CEO

Идеята за безупречният, образцов CEO малко привлича младите лидери вече. Да признаваш своите слаби страни, смятат те, е толкова важно, колкото и силните. Затова непрестанно си задават въпроси, опитват се да определят пътя на своето развитие, непрекъснато се учат вместо да считат, че вече знаят всичко. Това им позволява да бъдат открити и по най-различни начини да се вдъхновяват за нови идеи и методи за тяхното реализиране.

От уменията, които лидерите милениали се стремят да развиват, преобладават така наречените soft skills: емоционална интелигентност, начин на мислене, способността да си сътрудничат. В същото време, technical skills – опит и познания в своя бранш – отстъпват на втори план.

сътрудничество и гъвкавост

Сътрудничество и гъвкавост вместо строги йерархии

Лидерите от ново поколение поставят под въпрос „правилата само заради правилата“. Според тях, както мениджърите, така и служителите, трябва непрекъснато да се преразглеждат и сменят тези, които вече не носят нещо ценно за екипа, организацията.

Успешният бизнес, смятат милениалите, трябва да бъде гъвкав в условията на нестабилна работна среда. Официалната йерархия и строгите структури ограничават. В същото време плоската организация позволява на хората постоянно да учат и да се развиват, а в своето кариерно развитие да се движат не по класически „вертикални“ начини (от начални позиции до ръководни), а и по „хоризонтални“, като поемат нови роли.

Сътрудничество в рамките на плоска йерархия позволява на мениджърите повече да разбират проблемите, с които се сблъскват служителите. А ако екипът получава достатъчно автономия, и при вземането на решения не се позовава на официално разрешение „отгоре“, то всеки служител придобива способността да действа по-творчески.

развитие на лидерски умения

Развитие на лидерски умения при подчинените

Почти 50% от младите мениджъри смятат, че лидерство – това е разширяване на възможностите на други хора. И затова осигуряват условия, при които служителите са в състояние да разберат сами какви мотиви ги движат и да задвижат това за в бъдеще. Когато хората сами ръководят своите действия, работата се извършва много по-ефективно.

Също така лидерите създават нови възможности, като помагат на служителите да развиват своите таланти и да поддържат отношения с начинаещи предприемачи, с които стигат до съвместни постижения.

работни и житейски ценности

Обединяване на работни и житейски ценности

Младите лидери изграждат компании, които се базират на лични хобита и виждания, а корпоративните ценности резонират с техните собствени. Защото те приемат чрез себе си социална мисия, занимават се с производство на етични и нетоксични продукти или искат със своя пример да вдъхновяват други хора, мотивиращо осъществявайки проектите си в живота.

Личните им цели са двигател на техния успех в бизнеса. Те се фокусират върху това, което носи щастие, а не пари, защото това им носи истинското богатство, което не може да се купи. И признават, че биха се занимавали със своите неща, дела, дори ако те не носят финансова възвръщаемост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *