лого от букви

Лого от букви – лигатурата в графичния дизайн

Лого от букви или лигатура в дизайна може да се направи в пъти по-лесно, отколкото всяко друго лого, но от това то не става по-малко ценно. Такъв знак е в състояние да побере няколко букви, а оттам и свой специален смисъл, ново звучене, ако искате.

Обединявайки няколко букви в едно, вие лесно можете да изобретите нова.

Какво е лигатура?

Казано по-простичко лигатурата представлява две и повече букви, обединени заедно в един знак.

 лигатура

С какво са ценни лигатурите? Ако вземете няколко различни букви и започнете да правите от тях един знак, ще откриете достатъчно голям брой възможности. Разбира се, не всички заслужават специално внимание и много от вариантите ще отпаднат, но с малко усилия ще откриете маса графично красиви комбинации.

По-рано лигатурите са се използвали за ускоряване на писането. В много езици лигатури се използват заедно с нормалните букви. В Китай един йероглиф замества цял израз или фраза.

В графичния дизайн лигатури се използват тогава, когато е трудно да се събере някакъв отделен, цялостен, но в същото време, множествен образ. Добро лого може да се направи с всеки шрифт, но е много важен подборът на интересни шрифтове, шрифтове с характер. Много често шрифтът е в състояние да вдъхнови за някаква интересна идея.

В тази статия ще говоря за това как се прави лого от букви.

Добре е да се подготвят не по-малко от три варианта на логото за избор от клиента. Всички предложени варианти е за предпочитане да са абсолютно различни като техника на изпълнение и идея. Поради тази причина поне един вариант от представените за одобрение да е лигатура.

Как да се направи лого от букви?

Много просто, нуждаете се от която и да векторна програма (Adobe Illustrator или Corel DRAW) и ръце. Отваряте програмата и изписвате буквите на логото с помощта на инструмента „текст“. Копирате и променяте. Повтаряте, докато количеството и качеството на шрифтовете ви допадне. Опитайте да подберете 10-15 от най-успешните изписвания.

Лого от думи

Лого от думи или текстови лога основно представляват масивни лигатури. Тук принципите на работа са същите както при работа с буквите. Освен, че трябва да се работи с голямо количество букви.

За текстово лого е най-добре да подберете някой интересен шрифт и да го надградите и доработите в съответствие с нуждите. Тук бих искал да обърна внимание на думата „усъвършенстване“.

Удачни примери за усъвършенствани лога

FedExчайка

И накрая, създавайки своето лого от думи или букви, не забравяйте да вложите душа във всеки проект. Това ще направи вашите проекти наистина живи и ще донесе много благодарни клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *