14 апр. 2018
14 април 2018

Ментор на помощ

0 Comment
Ментор на помощ

Ментор на помощ – как да ускорите своето професионално развитие

Какво е успех и как да го постигнете? Въпреки че е писано и казано много, всеки от нас минава по свой път към целите. Не винаги е лесно, не всички избори са очевидни. Важно е да преодолеете страховете и пречките, да намерите скрития във вас потенциал и да придобиете увереност в собствените си сили.

Кои са менторите и какво е менторство?

какво е менторствоМенторството, независимо от своето модерно звучене, съвсем не е нова концепция. Тя се корени още в Древна Гърция. Заминавайки за Троя, Одисей поръчва на своя приятел Ментор да се грижи за сина и за дома му. Оттогава името на Ментор става нарицателно и се използва в смисъла на настойничество: ментор = настойник.

В нашата култура наставници са експерти, специалисти, които обучават, помагат на начинаещи специалисти в различни области. Но съвсем не е задължително да тръгнете да търсите за ментор човек, работещ в определена компания или фирма. Такъв човек може да стане вашият преподавател или добър приятел, който е започнал като графичен дизайнер преди вас и вече се е превърнал в професионалист.

Кога да се обърнете към ментор?

Наставник ще ви е най-полезен, когато сте в етап на растеж, стаж, професионално „израстване“. Този човек ще ви сподели своите знания, умения, опит и ще ви предпази от грешки. Тоест вие ще получите най-доброто от неговите знания и опит.

кога и как да изберете ментор

Как да си изберете ментор?

Въпросът за избор на ментора е чисто индивидуален. Първо – доколко се доверявате на този човек като специалист? Второ – доколко му имате доверие като човек?

И ако по първа точка всички е ясно, колкото по-висок професионализъм, толкова по-добре, то вторият е важен, защото определя качеството на контакт с ментора. Така че при избора на този човек е добре да се ръководите от своите приоритети.

Да споделите какво се очаква от взаимодействието с него, как ще се синхронизирате и при какви условия вашата съвместна работа ще бъде интересна и за двама ви. В противен случай може да се окаже, че се движите с различна скорост или в различни посоки – тогава менторството става безсмислено.

правилният ментор

Резюме
Правилният ментор е отлична възможност да съкратите времето за навлизане в нова за вас сфера и в пъти ще подобри ефективността на вашите начални стъпки. В същото време, не се заигравайте дълго с ролята на ученик, придържайте се към своята независимост и индивидуалност. Именно те ще бъдат винаги с вас – независимо дали до вас има ментор или не.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *