меню с картинки

Менюто  в заведението – инструмент за увеличаване на продажбите

Не бива отношението към менюто да е като към обикновен списък с храни и напитки. Грамотно съставеното меню, разработено от дизайнер, буквално ще накара посетителите да поръчват ястия. Днес ние често срещаме в кафенета и заведения меню под формата на листовки, книжки или брошура.

В менюто остават важни аспектите като разнообразие от възможности за избор от ястия и красивото, стилно оформление. Дизайнът на менютата се разработва заедно с останалите детайли на марката. Той трябва напълно да отговаря на атмосферата и оформлението на заведението, да бъде част от цялостния му образ.

Какви условни типове дизайн на меню са известни?

Понякога това е просто текст, понякога той се допълва от графика или снимки на ястията. Последната опция е обикновено най-информативна. Вкусно представеното блюдо непременно ще привлече внимание към себе си, ще се превърне по този начин в инструмент, с помощта на който ще бъде възможно да се повлияе на избора на посетителя.

Трябва да се отбележи, че не са толкова много заведенията, които отделят внимание на този момент. В по-голямата си част това са стандартни решения, различаващи се само по цветовата гама и броя ястия. По мое мнение дизайнът на менюто е от първостепенно значение. Самото меню трябва да бъде удобно, да привлича вниманието, да бъде направено от качествени материали, да мотивира да го разучите, да предизвика желание да опитате буквално всичко, което може да се сготви в кухнята на заведението.

Ето една селекция от креативни менюта, които могат да предложат нови идеи за вас като собственик или сте графичен дизайнер.

меню

  • Меню, в което дизайнерът е решил да използва снимки на всички ястия. Трябва да се каже, че това е един от много често срещаните стилове в създаването на меню. Но струва си, все пак да запомните, че снимките трябва точно да предават ястието, което ще поръча клиента. Защото ако вместо очакваното сочно месо, се поднесе нещо различно, само бегло напомнящо блюдото на снимката, в това заведение клиентът втори път няма да дойде.
  • Дизайн на меню с използване снимки само на някои ястията като фон, а не като описание. Апетитните ястия само засилват желанието да се разгледа менюто и да направите поръчка.
  • Меню създадено с контрасти – в черно и бяло, без съмнение, винаги привлича вниманието. Тук всичко е строго, сдържано, сигурно, традиционно.
  • Освен дизайнът на менюто, се обръща внимание и на поднасянето му. Например, върху дървена стойка или като малка дървена дъска или дървени постаменти. Това внася в него повече динамика за сметка на по-малките редове текст.
  • По метода на простите асоциации може да се създаде меню, например във формата на палитра, ако заведението се нарича „Ван Гог“. Ако е мексикански ресторант, се използва мексикански стил с ярки и наситени цветове и ралични шрифтове и формати на текста.

Какво още е важно за менюто?

  1. Трябва да бъде разбираемо. Клиентът не бива да се обърква в стилове, големина на шрифта и твърде „новаторски“ дизайнерски решения.
  2. При разработване на менюто трябва да се вземат предвид и стила на интериора, визитките, вида кухня, текстила, т.е. всичко това, което е част от фирмената идентичност на заведението. Дизайнерът трябва да бъде не просто творец, той трябва органично да се впише в атмосферата, да предаде философията и предизвика най-важното нещо – желанието да опитате специалитетите и да се върнете там отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *