Adobe InDesign

Настройките които трябва да променим при стартирането на Adobe InDesign

Adobe InDesign, е програма която позволява да я настроим по начин, който на нас е удобна и приятна за ползване.

Стартирайки за първи път програмата, тя ще се отвори с началния екран по подразбиране (всяка версия е с различен).

Начален екран

Ако искаме повече да не се отваря – Preferences > General

Скриване на началния екран

Следващата стъпка е, да изберем подходяща и приятна за работа – работна среда. Adobe InDesign ни дава няколко възможности, някой предпочитат светла работна среда, други тъмна.

работна среда

Същото е и с мерните единици – избираме тези с които ни е удобно да работим. Някой работят в милиметри (mm), други в сантиметри (cm) трети в пики (picas) и т.н. От същото меню можем да си настроим и водещите линии (ruler) дали да са за разтвора (spread) или за страницата (page).

мерните единици

Ако искаме да накараме Adobe InDesign да ни подсказва за потенциално сбърканите думи, повторенията и т.н. трябва да сложим отметка Enable Dynamic Spelling в панела Spelling

проверка на правописа

Следващата настройка е, как искаме да виждаме картинките и текста в различното мащабиране на документа. За да виждаме картинките във високо качество, трябва да изберете High Quality от менюто Default View в панела Display Performance. Следващото което трябва да променим в този прозорец е стойността в Greek Type Below – по подразбиране е 7 пункта, но така при увеличение на мащаба ще виждаме не текста а сиви правоъгълници. Затова променяме стойността на 0.

Дисплей работоспособност

Следващата по важност настройка е, уеднаквяването на цветовите настройки. Ако не сме я направили през „Adobe Bridge“, отиваме на менюто Edit > Color Settings и избираме от падащото меню Settings > Europe Prepress 3

цветови настройки

За да променим и подредим работната площ (workspace-a) според нуждите ни, изваждаме и подреждаме тези менюта с които да работим. След това от бутончето в горния десен ъгъл избираме New Workspace и задаваме подходящо име.

работна област

Внимание: тези настройки са така наречените глобални, ако искаме някоя настройка да е за определен документ – просто го отворете и запишете нужната настройка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *