Основни грешки при разработването на сайтове

Със сигурност като интернет-потребители можете да прецените кога ви харесва определен сайт и кога не, и то веднага, отваряйки още първата страница. Какво може да отблъсне вашето внимание? Например, изобилие от картинки, графики или реклами. Или прекалено ярки и лъскави акценти, които не концентрират вниманието, а по-скоро го отблъскват. Всичко е в процеса на разработка. Често създателите на сайтове не могат да уловят тази тънка граница между това дали ще се харесва сайта или ще отблъсква.

Точно за това искам да ви разкажа днес – за основните грешки при разработката на уеб сайт. Към тях се отнасят: твърде голям мащаб на сайта или обратното, твърде дребно поставяне на акценти. Също – изобилие от цветови акценти, отклоняващи вниманието от главното. И последната най-често срещана грешка – огромно количество ненужни графики и изображения. Колкото и да е странно, но много се препъват именно тук в процеса на разработка. Наличието на изображения, както и такива графики с ярки цветове – това не е лошо, а някъде е и уместно. Но за всичко трябва да има мярка.

 Голям мащаб на сайта

Да разпознаете такъв сайт не е трудно. Това са големи бутони и големи надписи, както и комбинация от големи и малки акценти. На сайта, който ще е приятен за окото, трябва всичко да бъде хармонично, чак до най-малкият детайл. Разработчиците смятат, че ако принципа на сайта е продажба на стоки, то трябва непременно да акцентират и заострят вниманието върху бутона „Купи“. Но за това не е достатъчна направата на малко по-различен отличаващ се цвят и леко увеличаване на размера. Такива разработчици задължително поставят бутона на най-видно място (дори ако е неуместно), а също така го правят нетипично огромен. Това е и принципът на гигантоманията.

Не трябва да има страх, че потребителите няма да намерят заветния бутон „Купи“. Към този бутон потребителят трябва да подтикне съпътстващата информация, например, определен слоган или указание, показалец. Ако човекът реши да купи вашата стока или да извърши всяко друго изгодно за вас действие, той задължително ще го направи, независимо от това как е разположен този важен бутон.

 Пъстрота на сайта

Това е следващата често срещана грешка на разработчиците. При това начинаещите се сблъскват по-често с това, отколкото професионалистите. Много хора смятат, че колкото по-шарено изглежда един сайт, толкова повече той ще е привлекателен за потребителите. Изобилието от цветове по никакъв начин не трябва да се комбинира с идеята за красота и разнообразие. Яркост и оригиналност изобщо не означава комбинация от всички цветове на дъгата в сайта. Сайтът трябва да бъде хармоничен и уместен. Всички цветове трябва да бъдат подбрани така, че да е комфортно на очите да преглеждат информацията. Например, стилните хора не носят по себе си всякакви разнообразни и ярки дрехи. Понякога спокойните пастелни цветове изглеждат къде, къде по-добре, отколкото съчетаване на несъчетаемото. Същото може да се каже и за вашия сайт.

 Изобилието на графики

Със сигурност, ако видите много табове, категории, подкатегории, които не ви носят никаква информация, то повече няма да се върнете на този сайт, тъй като се оказа безполезен за вас. Може да се даде пример с общуването между хората. На пръв поглед виждате приятен образован човек, който ви е изненадал с няколко интересни фрази. Но при по-детайлна среща разбирате, че от този човек няма какво ново да научите в живота си. Затова спирате да комуникирате с него и се опитвате да избегнете продължаване на разговора.

И така, когато имате предвид тези грешки, които могат да ви препънат по пътя към създаването на сайт, то ще можете да ги избегнете. Съветвам да мислите от гледна точка на потребителя за това дали ще му е интересен вашия сайт или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *