Разработване на фирмена идентичност

Разработване на фирмена идентичност

Фирменият стил или идентичност са използваните от организацията продукти като графични елементи, цветове или други информационни и визуални средства. Опаковките на стоките, бланки и фирмени пликове, рекламни материали – всичко трябва да е издържано и разработено в корпоративния стил.

Терминът „корпоративна идентичност“ (или „фирмена идентичност“) е набор от характерни визуални елементи, които позволяват да се отличавате сред конкурентите си. Дизайнът и разработването на корпоративна идентичност включват в себе си създаване на лого, избор на цвят и шрифт, които в бъдеще ще се използват при създаването на рекламни материали и т.н.

Фирмената идентичност често се разглежда като съвкупност от визуални елементи, които се използват за популяризиране имиджа на организацията.

Концепцията за корпоративна идентичност е сходна с това какво ние разбираме под собствена индивидуалност, която ние изразяваме чрез общуването и дори с начина си на обличане. Това е физическият израз на марката на компанията, разширяване на културата за нея. По този начин корпоративната идентичност изразява индивидуалността на марката на вашия бизнес и ви отличава от конкурентите.

Разработване на корпоративна идентичност е много важна стъпка за развитието на всяка фирма в съвременните пазарни условия, особено при наличието на свръхконкуренция.

Дизайнът на фирмената идентичност трябва да бъде:

 • запомнящ се;
 • лесно разпознаваем;
 • стилен, съвременен;
 • с подходящ мащаб за всеки графичен редактор.

Разработване на корпоративна идентичност на компанията

 • Разработването на корпоративна идентичност започва с ясно формулиране на корпоративните ценности, бизнес модели и маркетингови цели.
 • Следва анализ на сферата на дейност на клиента, конкуренцията и на целевата му аудитория. Това се прави, за да се намери „искрата“, която ще направи марката по-силна и актуална.

За организацията понякога възниква необходимост от актуализиране на корпоративната идентичност. Най-често това е свързано с идеологическа промяна на целевата аудитория през времето, както и с всички други изменения в политиката на компанията или по света. Професионален дизайнер може да помогне за привличане на вниманието към логото, впечатляващи визитни картички, елегантни бланки, пликове, брошури и други елементи на корпоративната идентичност. Инвестирайте в своята корпоративна идентичност – така ще развиете доверието на клиентите.

Разработване на фирмена идентичност обикновено включва:

 • индивидуален подход за разработването на корпоративна идентичност с оглед на всички изисквания на клиента;
 • възможност за поръчка на услуги по разработване на корпоративна идентичност, както в комплект, така и поотделно;
 • уникално лого;
 • избор на фирмени цветове за печат и за екрана на компютъра;
 • подбор или разработка на фирмен шрифт;
 • създаване на слоган, легенди за марката;
 • създаване на рекламни текстове, pr-статии и т.н.

В рамките на разработката на корпоративна идентичност на компанията могат да се изпълняват, както пакетни услуги, така и дизайн на отделни елементи:

Без фирмените, отличителните черти на продуктите и услугите, фирмата не съществува в съзнанието на потребителите като едно цяло. Това може неблагоприятно да повлияе на репутацията и разполагането ѝ на пазара. Компетентно разработена корпоративна идентичност ще укрепи имиджа на марката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *