30 дек. 2017
30 декември 2017

Червеният цвят

0 Comment
Червеният цвят

Червеният цвят – психологическо значение и използване в рекламата и графичния дизайн

Червеният цвят включва множество нюанси, които могат да се използват с определена символика и се срещат в различни области около нас. Например, цветът червено скарлет се бележи с #fc2847, а алено червено с #ff2400. Както виждаме, той не се различава от класическото червено. „Скарлет“ е малко по-ярък от обикновен червен. Едва ли може да се говори за голямо разминаване във възприятието и на двата цвята. В крайна сметка това е червено, но заради по-малката наситеност единият нюанс може да се възприема малко по-меко.

истински ценителЕдин графичен дизайнер и истински ценител на цветовете е в състояние да различи във всеки един нюанс нещо ново, свежо и притегателно, но за повечето той ще остане „просто червено“.

Различните нюанси на червения цвят често свързваме с кръв, агресия и секс – от божествено червения цвят на кралските дрехи до пошлия цвят „скарлет“ в квартала на червените фенери в Амстердам. Ще разгледам по-подробно неговите качества.

Червеният цвят в рекламата

Тълкува се като решителност, често предизвиква неосъзнато желание да направите някакво действие и касае теми от рекламата, свързани с активност и желанието да купите нещо, например, предлагания продукт. Той няма да ви остави на мира, веднага привлича цялото внимание върху себе си и управлява ситуацията. Червеният цвят по-добре от всеки друг може незабавно да привлече внимание, приковавайки към себе си погледа.

Семантиката (значението) на този цвят е „внимание, спри, не минавай без да ме забележиш, действай незабавно: дръзко, спонтанно, довери се на инстинктите си“. Да го игнорирате е доста трудно.

сексуален зарядЧервеният цвят носи също и силен сексуален заряд. Това задължително трябва да се има предвид от хората, занимаващи се с реклама на продукти, насочени към мъжете, за които той винаги е бил специален.

Но и не бива всичко да се възлага само на червеното: трябва да се използва умело. Малък акцент в рекламата или каталога ще бъде напълно подходящ и ще привлече към себе си вниманието, но в същото време прекаленото му използване със сигурност ще предизвика у потребителите агресивност и осезаемо раздразнение към вашата реклама.

Червеният цвят винаги се е считал за агресивен, силен, огнен и обозначаващ любов и смъртоносна борба едновременно. Той непременно се асоциира с любов. Това е цветът на яростта. От всички други цветове само червения цвят може да предизвика такава силна реакция на физиологично ниво – той учестява сърдечния ритъм, подобрява апетита и съответно повишава кръвното налягане.

празници и развлечения

Червеният, ален цвят навсякъде се свързва с празници и развлечения. Серия експерименти потвърждава, че мъжете както и жените изглеждат по-привлекателни, ако те са облечени в червено.

Каквито и асоциации да сте получили с червения цвят, може да се каже едно – емоциите винаги ще бъдат силни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *