Шаблонен дизайн – предимства и недостатъци

Различия между уникален и шаблонен дизайн на сайта. Шаблонен дизайн – предимства и недостатъци

По какво се различава шаблонният от уникалния дизайн на един сайт

Често ме питат с какво толкова се различава уникалният дизайн на сайта от шаблонния, има ли предимства единият или другият дизайн, кои са предимствата и недостатъците им. Нека разберем първо какво е това, което се нарича…

Шаблонен дизайн

шаблонен дизайн

Шаблонен дизайн – това е готов или с други думи стандартен дизайн. Шаблони или теми за сайтове, които са създадени от графични дизайнери и уеб специалисти под различни CMS. За да заработи един сайт след избор и инсталирането на платформа, например WordPress, трябва да се купи или изтегли и инсталира избрания шаблон, съответно платен или безплатен.

Всеки шаблон има свой дизайн, структура и някои основни (базови) функционалности. Можете да изберете шаблон с готов дизайн на определена тематика. Например, шаблон за строителна фирма, шаблон за медия или за сайт-визитка, за портфолио или за туристически блог и т.н.

Но трябва да е ясно, че сайтът, създаден на базата на този шаблон, не е уникален. И в интернет ще има огромен брой сайтове, които ще са подобни на вашия.

Обикновено след инсталирането на шаблона сайтът изглежда неугледно и неподредено. Това е така, защото е невъзможно да се избере идеално точен шаблон, подходящ за определен проект. И нерядко по-нататък започват всякакви редакции, поправки, преправяне. Променят се цветови схеми, размери, структура, меню и други.

цветови схеми

За редактиране на кода на шаблона често е нужно дълго време, защото кодът не е чист и понякога, за да се промени дори някаква дреболия, се губи много време. Често добавянето на желана функционалност предизвиква проблеми и сривове в работата.

плюсОсновните предимства на шаблонния дизайн

Две са основните преимущества – цената и сроковете.

  1. Цената на самия шаблон + цена за инсталация и настройка струва няколко пъти по-евтино, отколкото създаване на уникален дизайн.
  2. Необходимо е време само за настройка на шаблона, което се извършва по-бързо, отколкото да се разработи нов уникален сайт.

минусМинуси на шаблонния дизайн за сайтове

  • Търсене на подходящ шаблон
  • Пипкава инсталация на шаблона
  • Самостоятелен подбор на графични елементи
  • Не отговаря на очакванията
  • Не се справя напълно с поставените задачи
  • Сериозни ограничения във функционалностите
  • Ниска конверсия на сайта
  • Естественото придвижване е по-бавно

С това предимствата и минусите на шаблоните приключват дотук. За да обхванете цялата картина, трябва да сте запознати и с двата варианта, като прецените какво да изберете според собствените си нужди и бюджет.

Виж предимствата и недостатъците на уникалния дизайн в следващата статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *