6 основни начина за създаване на лого

6 основни начина за създаване на лого

Виждали ли сте някога известна марка без лого? Не? Това е така, защото такава не съществува. Логото има голямо влияние как вашите клиенти ще възприемат компанията ви. Естествено е да искате вашето лого да е изключително. Но как става? Нека да направим едно малко пътуване и да видим какви са възможностите за създаване на лого.

Нарисувайте логото сами

Нарисувайте логото сами

Най-лесният и бърз вариант е да действате сами. В този вариант сте в състояние да го направите точно както искате и да не плати за това и стотинка. Но резултатът ще е задоволителен само в случай, ако имате време и желание за овладяване на композиция, визуална йерархия, колористика и други аспекти на графичния дизайн. Ако не сте специалист, рискувате да се изложите. Ще успеете ли да нарисувате такова лого, което да хареса не само на вас, но и на много други хора, които са вашата целева аудитория? Ако да кажем все пак бъдете доволни от собствената работа, то този модел трябва и да се векторизира и тук вече най-вероятно няма да минете без помощта на дизайнер, който използва професионална графична програма. Разбира се, това струва по-евтино от създаването изцяло на лого.

Генератори (мейкъри) на лого

Генератори (мейкъри) на логоПримери за такива услуги: freelogoservices, designmantic, graphicsprings и др. Техният плюс – бързо, евтино (20-30 долара) и просто. С генераторите на лого може да борави всеки човек, който не притежава умения за графичен дизайн. Но немалък минус е, че няма никаква уникалност.

В основата на тези генератори е повторното използване на шаблони. Това означава, че всеки шаблон се използва много пъти от различни хора. В крайна сметка можете да създадете такова „лого“, каквото вече има някой, и може би дори не един.

Евтин дизайнер

звезда-номерВ интернет е пълно с евтини услуги от този вид. За съжаление това е само стръв. Рискувате подобни „дизайнери“ да ви създадат някакъв символ, но за да имате оригиналните файлове (които са необходими за реално използване на логото, например, за печат на визитни картички или за сайт), да трябва допълнително да платите. В крайна сметка евтиното ще ви излезе скъпо.

Професионален дизайнер от рекламна, маркетингова агенция

звезда-номерИ така, стигаме до заключението, че е необходим професионален дизайнер, за да получите отлично професионално направено лого, което ще отговаря на всички графични канони, ще е подходящо за вашата целева аудитория и ще бъде свързано с маркетинговата стратегия.

Графичен дизайнер на свободна практика (фрийлансър)

звезда-номерПлюс – може да се намери добър специалист, който ще направи за вас чудесно лого за нормална цена. Минус е, че не се знае на кого ще попаднете. Трябва известно време, за да се намери подходящ изпълнител, защото ще получите и разгледате голям брой предложения от най-различни хора — дизайнери, студенти, хора, които искат да изпробват дизайна, хора без ясна професионална ориентация и т.н.

Конкурси

звезда-номерМожете да организирате конкурси. Същността им се състои в това, че вие публикувате конкурс за създаване на лого, на който реагират дизайнери. Те ви изпращат свои варианти за ваше лого и вие определяте победителя, който ще получи плащането. По този начин ще получите един наистина широк избор от опции за вашето лого. Но основният недостатък на тези проекти — там рядко участват истински професионалисти. По-често са начинаещи, които се опитват да натрупат портфолио. Специалистите не работят без гаранция за плащане, поне под формата на авансово плащане. И професионалистите като цяло са негативни към подобни конкурси. Съществува мнение, че само 2% от участвалите в такива състезания дизайни достигат до нивото на професионалния дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *