лидерство на високо ниво

Какво е лидерство на високо ниво? Да правиш лидери другите!

Мотивацията вече далеч не е най-ефективният инструмент в арсенала на мениджъра. Модерацията е по-добра!

Как един лидер управлява хора? Как може да подбуди да се постъпва правилно? Всички методи на лидерството в наши дни са цивилизовани, „преопаковани“. Това означава, че лидерът няма такава безусловна власт, която кара другите да изпълняват това, което той иска. Затова се нуждае от някакви похвати. И в зависимост от това как лидерът се отнася към хората, които води след себе си, тези похвати се наричат по различен начин.

МАНИПУЛАЦИЯ

манипулация

Този метод се счита условно за лош, и нищо чудно. Манипулаторът разглежда хората като обекти, отнася се към тях като към предмети или функции. Приема ги като пионки, кегли или камъчета по дъската. Човекът може да се постави на дадено място или да се отстрани от мястото, провокира, хипнотизира. Ако се прилага манипулация добре е да е в краткосрочен план, за да е ефективна. В дългосрочен – не. Човекът е сложен и да го използвате само като „обект“ – това означава подценяване на потенциала му. Въпреки че този метод не трябва да бъде основен в лидерския репертоар, той трябва да го владее за определени ситуации.

МОТИВАЦИЯ

мотивация

Този способ се счита условно за добър. Това е начин за контрол на добрите момчета и момичета. Мотиваторът се отнася към хората като към механизми, които имат вътрешна логика и трябва да се насочат така, че сами да тръгнат натам, накъдето иска мотиваторът.

Разбира се, това е по-добре, отколкото манипулацията. Защото мотиваторът изхожда от вътрешната логика на самите хора, взема предвид в известен смисъл тяхното желание, което съвпада и с неговото желание и показва: вижте, на вас ще ви е изгодно и на мен също, да действаме тогава!

Мотивацията дълги години е противопоставяна на манипулацията. И днес много хора смятат, че това е върха на лидерските умения – мотивиране на хората. Но забележете: включване на мотивацията означава включване на „бутона“. Пак има същото неравенство – „те“ и „аз“, който ги управлява. Аз трябва да натисна бутона им, за да стана техен лидер. „Те“ все още не са като „мен“. Отново се подценява потенциала на хората и лидерския им потенциал.

МОДЕРАЦИЯ

модерацияПо-лесно и по-велико е да се управляват хора, правейки лидери от тях самите, делегирайки им лидерски качества, правомощия, задължения. Онзи, който управлява от тази позиция, се нарича модератор. Той е лидер, който може да остави настрана лидера в себе си и да помогне на другите да се трансформират, да станат по-активни и сами да решат какво трябва и накъде да тръгнат.

С други думи, ако мотиваторът позволява на хората да искат и техните желания използва „за благото“ (а кое е благо решава самият той) – модераторът създава общо поле на желанията. И ролята на лидера е именно в това да настрои този процес. Той е модератор и остава такъв точно толкова, колкото е необходимо. Защото тази функция, както и другите лидерски функции, той лесно отдава на всеки, който е готов да ги поеме. Получава се „летящо“ лидерство.

Модераторът чува и вижда всичко, което се случва в общуването – дистанцията, настроението, атмосферата, гласа, паузите, баланса на акцентите. И навреме прави правилните неща. Някъде човек трябва да се намеси, нещо да прекъсне. Някъде да се повтори. Някъде да поиска да се повтори. Някъде да настрои.

Модераторът може да разчита на общото лидерство, на това общо поле, пространство, което се е създало. Може да присъства в него и да излиза от него за известно време. И нищо без него няма да се разпадне.

Добре е, когато лидерът има възможност по-често да бъде модератор, отколкото първите две „М“.

Или да обобщим:

Манипулаторът освобождава хората от избор. Той е активният, а останалите могат да бъдат каквито пожелае. Манипулаторът е структурен лидер. Налага правила. Създава йерархия. Най-отгоре – самият той.
Мотиваторът предава импулс, запалва, раздава енергията си: „Бъди като мен – весел, бърз, жив, активен. Бъди ковач на своето щастие“. Мотиваторът е „готин“ и иска така да го виждат, а не „умрял“ – послушен, конформен (отстъпващ от личната си позиция).
Модераторът дава друго послание – подкрепа, поддръжка, а не вълшебна пръчица. Създава среда, а не атракция. Това не е конструктор Lego, който може да се събира по образец, както и работилница, където сами правим нужните детайли. Модераторът предлага човекът сам да помисли и да пробва да направи нещо от своята енергия. И да сподели тази енергия с всички наоколо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *