Колко е важен шрифта

Вероятно вече знаете, че типографията може да се раздели на 2 основни групи: макротипография и микротипография. Разбирайки особеностите на всяка група, графичният дизайнер може да подобрява шрифтовете, така че те да са значително по-ясни и четими в текст.какво е макротипография

Какво е макротипография?

Това е общата структура на текста, така както я представяте в контекста на вашия проект и неговата естетика. Ако вие възприемате блокове от текста като обекти на дизайна сами по себе си.

Четивност на текстачетивността на текста

Четивност на текста – това е възприятието на основния текст, което влияе върху нивото на напрежение в очите при четене. От четивността зависят много неща. Например, лошата четливост може да доведе до това, че потребителят да се обърка, да му стане напрегнато и неприятно и да напусне вашия сайт. Сайтовете, които имат много големи обеми с текстове (например, блогове, новинарски сайтове и т.н.) трябва да обърнат внимание на четливостта като основен елемент.

Как да се подобри четивността на текста

Полетата – важна част, на която трябва да се обърне внимание, тъй като с тяхна помощ читателят по-ясно вижда всички елементи на страницата. Полетата ви позволяват да покажете къде е основното съдържание и да го отделите от допълнителните елементи, като например рекламни банери, линкове и т.н.

Четливи шрифтове – трябва да се избират на базата на това на какъв екран се четат. Подходящите шрифтовете обикновено имат следните свойства:

  • голям размер на височина на първите букви за всеки абзац, параграф;
  • липсват стилистични екстри или завъртулки;
  • едрият шрифт трябва да бъде серифен, а дребният безсерифен.

Сред най-разпространените четливи шрифтове са Helvetica Neue, Arial, Helvetica, sans serif шрифтове като Futura, Gotham Proxima Nova и т.н., Myriad Pro, Georgia, Times, PT Sans и други.

височина и стил

Височина на реда – също важна подробност, която трябва да се взема предвид. Избирайки височината на редовете трябва винаги да се помни правилото: колкото е по-дълъг реда, толкова по-голяма трябва да бъде и височината на редовете.

Стил на абзаците – и за това трябва да се помисли. Как ще изглежда отстъпът, разстоянието е редно вие сами да определите съпоставено по отношение на основния текст. Може да бъде пренасяне, разделяне на редовете, обикновен отстъп и т.н.

Има още много нюанси, които трябва да се вземат предвид. Опитайте се сами да определите четим ли е един текст или не. Ако не, опитайте се да променят ето тези малки детайли, които могат да повлияят на четивността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *