Корпоративни подаръци за клиенти

Как правилно да подарите на партньори и клиенти корпоративни сувенири

Производството, изготвянето на сувенири – това е половината от битката. Корпоративните сувенири, подаръци трябва правилно да се опаковат и поднесат. Често опаковката играе неоценима роля в оформянето на впечатление за представянето ви. От друга страна, спестявания от качеството на опаковката може да сведе до нула или даже в отрицателна посока иначе положителните емоции от подаръка.

Трябва да имате предвид, че съществуват традиции за етикет, да речем, в японската култура. Дори и ценен подарък, адресиран към японски партньор, невзрачно опакован, ще бъде възприет като скромен, но не и като достоен. Препоръчително е да се отчитат някои национални особености, когато се взема решение какво да се подари на чуждестранен партньор.

Опаковки на сувенирите

опаковки на сувенирите

Подаръчен пакет или цветна кутия могат да влязат в ролята на прилична опаковка в средите на бизнес партньорството. Трябва да се има предвид, че хартиената кутия понякога се изземва от служители на службите за сигурност, когато се извършва проверка на подаръците. Видът на опаковката често е съобразена с формата и размера на подаръка, както и с цветовата схема на неговото изпълнение.

Най-силно впечатление от корпоративния подарък се формира, ако той се връчва лично. Със сигурност е възможно и изпращането му по пощата или с доставка по куриер. В този случай е абсолютно необходимо съпровождащо писмо, картичка, в краен случай визитка. Към адресатът трябва да се покаже максимално внимание, за да допринесе подаръкът за положителни емоции и укрепване на отношенията.

В повечето случаи подаръкът е съпроводен от картичка или визитка с надпис в долния ъгъл от трето лице „Поздравява“, „Благодари“. Подаръци, връчвани официално в професионална среда често се съпровождат и от поздравителен адрес – твърда папка или луксозна хартия с позлатени, релефи и други орнаменти, съдържащ текст за поздрав от името на директор на дружество, мениджър, управител или колеги.

Връчване на сувенирите, подаръците

връчване на подаръците

Връчването лично също е голямо изкуство. Всъщност, важен е не толкова подаръкът, колкото посланието. Трябва да намерите правилните думи, верен тон, за да се подчертае уважението към адресата, професионалните постижения и лични качества. Подаръкът трябва да е продължение на изразените думи и емоции.

Идеи за подаръци за бизнес-партньори

подаръци за бизнес партньори

 • Името на фирмата от снимки – необичайна и интересна идея за корпоративен подарък е картина от думи, изпълнена от авторски снимки. Можете да изберете името на фирмата, годината на основаването ѝ или някаква значима дума. Такъв подарък ще краси всеки офис или кабинет и без съмнение ще го направи разпознаваем.
 • Халат с логото на вашата фирма. Особено подходящ за дами, едновременно полезен и напомнящ за вас като делови партньор.
 • Фирмен бележник с вашето лого – практично и удобно.
 • Флип часовник – оригинално и стилно.
 • Комплект за грижа за брада и мустаци – особено подходящ подарък за IT-сферата. Ще го оценят подобаващо.
 • Бутилка, гарафа за напитки с вашето лого или фирмен знак.
 • Кутия-изненада, оформена като ковчеже.
 • Визитник от кожа.
 • Електронна книга

Корпоративни подаръци за клиенти

подаръци за клиенти

Всеки опитен специалист по маркетинг знае, че клиентите се завръщат към дадена фирма отново и отново, ако чувстват топлина от нейна страна. Това се отнася особено за редовни клиенти — намерете повод да им дарите подарък и те винаги ще ви препоръчват. Започнете с познатите календари, календарчета, тефтери, химикалки и др. ето и нещо по-нестандартно:

 • Винен комплект – ако вашият бизнес е свързан с гастрономията, най-вероятно клиенти ще ценят хубавото вино.
 • Необичайни аксесоари за компютър – охлаждащи подложки за лаптоп, светещи слушалки и флашки-ароматизатори. За клиенти, прекарващи повече време пред екрана на лаптоп – IT-компании, магазини за електроника и всички, така или иначе свързани със света на цифровите технологии.
 • Малко одеяло с вашето лого – клиентите със сигурност ще му се зарадват.
 • Външна батерия в цветовете на вашата фирма – ще сте точно в десетката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *