Мрежи за уеб и мобилен потребителски интерфейс

9 от най-добрите мрежи за уеб и мобилен потребителски интерфейс

Надявам се, че този списък ще ви бъде полезен. Опитах се да събера интересни и полезни системи и интерфейс.

Мрежата Bootstrap

bootstrap

Bootstrap – най-популярният в света mobile first и адаптивен фронтенд фреймуърк.

Най-често 12 колони с границите. Стандартна и проста система. Повечето интерфейси са построени на тези принципи и въз основа на него са създадени много от изброените по-долу системи. Много бързо се усвоява, но тази мрежа създава вътрешната стандартизация. Въпреки че най-вероятно това сходство ще бъде видно само за дизайнери.

Мрежа Google Material Design

Material Design

Адаптивен потребителски интерфейс на материални дизайн, в основата на който лежи мрежа от 12 колони. Тази мрежа създава визуална съгласуваност между елементите.

Google Material Design. Повечето дизайнери са се сблъсквали с тази система, много удобна по своята същност. Ръководствата са добре описани. Едно от най-модерните решения на пазара. Но, за съжаление, ви кара да използвате системите на Google, които не спират да се променят. 😉

Мрежата Flexbox

flexbox

Това е система от мрежи, основана на свойствата на дисплея – flexboxgrid.com. Стара система на блок оформление на HTML, сега тя се използва рядко, въпреки че тя дава достатъчно интересна възможност за промени. За някои е доста трудно да се работи с нея.

Custom modular grid based HTML

Има много примери, когато се вземат за основа принципите на bootstrap. Това е система от 6 или 12 колони и дизайнерите ги миксират. Промяна на размера на отделните блокове, правите ги неравномерни и така нататък. Сега това е тенденция.

Crow Grid Framework

Crow v3.0 – умен мрежови фреймуърк. В сравнение с други системи, тя не е много популярна, но е интересна и свежа, напомнящ на конструктивизма на плакатите. Може би един ден тя ще стане много популярна.

Human Interface Guidelines

Human Interface


Human Interface Guidelines
Много малко е казано за модулните системи, но техните принципи са изключително интересни. Разбира се, на първо място е подходяща за iOS.

Мрежата Human Inter

Human Inter доста особена система, която ще подхожда далеч на не всеки проект. В нейната основа лежи принципът на златното сечение и „Витрувианския човек“ на Леонардо да Винчи. При ползването ѝ един от най-важните аспекти е хоризонталната линия. Това е решетка, мрежа в основата на която лежи bootstrap.

Карл Герстнер: програма за проектиране

history graphic design

Карл Герстнер е роден в Базел, Швейцария през 1930. Той е дизайнер и художник – www.historygraphicdesign.com. Много интересна система, която в този момент е трудно да се включи в съвременните интерфейси. На мен ми беше интересно да науча повече за тази система, как работи и какви принципи стоят в основата ѝ. Ако имате желание, би било много интересно да я приложите в съвременния интернет.

Fluent Design System

fluentdesign

Ярка дизайнерска система за сложен свят. Време е за смел, мащабируем, универсален дизайн. И това е… fluent.microsoft.com . Това е абсолютно нова система от Microsoft. Днес за нея все още малко се знае, но презентационното видео много интересно показва как в компанията виждат съвременния дизайн.

ТУК можете да прочетете и за мрежите (grid systems) при принт дизайна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *