Оптични илюзии и невъзможна геометрия

Оптични илюзии и невъзможна геометрия в графичния дизайн

Геометрията е наука, занимаваща се с изучаване на формата на елементите, които определят техните размери и взаимно разположение. Геометричните илюзии са всички оптични илюзии, които са свързани с участието на геометрични фигури върху равнина – това е илюзията за размер, форма и паралелност.

В зависимост от възприятията могат да се разграничат следните видове илюзии:

Илюзии за движение

илюзии за движениеИзобразените на снимките фигури при гледане започват да се движат или да пулсират, макар че в действителност са неподвижни.

 Зрителни нарушения

зрителни нарушенияБукви, фигури или линии в изображенията в действителност са разположени по различен начин едни спрямо други.

 Илюзия за нарушаване на размера

илюзия за нарушаване на размераЕднакви по размер фигури или предмети изглеждат различни.

 Илюзията на цветове и контраст

илюзията на цветове и контрастКоличеството на използваните за изображенията цветове и нюанси изглежда по-голямо, отколкото е в действителност; нарушено е цветовото възприятие на обекта.

 Невъзможни фигури

невъзможни фигуриИзображения на нереалистични фигури, които не могат да бъдат възпроизведени в триизмерното пространство. Невъзможните фигури първоначално изглеждат обикновени фигури, но при по-детайлно взиране става ясно, че в тях са скрито много противоречиви елементи.

Тук съм събрал някои изображения, които са ми харесали от раздел невъзможна геометрия. Тези изображения изненадват и едновременно вдъхновяват за създаване на нещо уникално, различно, макар и невъзможно.

Оптични илюзии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *