Какви професионални качества трябва да притежава графичния дизайнер

Какви професионални качества трябва да притежава графичния дизайнер

Сигурно сте забелязали, че вече често се срещат хора, които наричат себе си дизайнер. Какво трябва да знае един дизайнер?

Попадайки на един или друг уеб сайт, посетителите много рядко четат целия представен текст. Доказано е, че снимки, схеми, инфографика и други визуализации на сайта увеличават конверсиите с поне 10%. Качествено попълване с информация в тандем с атрактивен дизайн са основа за изграждане на онлайн ресурс, който за дълго ще задържи посетителите и ще ги върне отново. Увеличеното търсене на уеб дизайн направи професията графичен дизайнер много актуална.

8 важни умения, които трябва да притежава всеки графичен дизайнер, който иска да постигне успех:

Творческо мислене и визуализацияТворческо (креативно) мислене и визуализация

Истински дизайнер е в състояние да създаде уникални неща. Слушайки желанията на своите клиенти, той прави оригинални скици, които по-късно стават основа на това, което ще се появи в крайна сметка в Интернет или за печат. Способността да изразиш на хартия мислите си под формата на скици и рисунки е силен плюс за дизайнера.

Типография

ТипографияТипографията не губи своята значимост и актуалност за дизайнерите дори в цифровия век. Посетителите на сайта несъзнателно реагират на размера на шрифта, стила му и други елементи. И в зависимост от съответствието им с изображенията и съдържанието в страниците, тези реакции могат да бъдат положителни или отрицателни. А това се отразява и на трафика на сайта. Професионален графичен дизайнер трябва да има представа за видовете шрифт, табулация, избор на размер, взаимно разположение на текстовете в страницата и други детайли. Типографията е езика на изкуството за обработка на текста и истинският професионалист трябва да го владее.

Професионално програмно владеене

Професионално програмно владеене Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign са само някои програми, с които работят графичните дизайнери. Един дизайнер трябва да владее на високо ниво поне няколко програми и да знае възможностите и недостатъците им при използване. И, разбира се, трябва винаги да бъде в крак с новостите в сферата на графичния дизайн, за да е актуален.

Мултимедия софтуер

Понякога клиентите искат да видят в своите сайтове повече от графични обекти, като например малка анимация или интерактивна инфографика. В такъв случай е добре графичният дизайнер да владее мултимедийни програми (Adobe After Effects, Adobe Premier Pro, Maya и др.).

Теория на цветовете

Теория на цветоветеСпособността умело да се използват, комбинират и смесват различни цветове е безценно умение. Читателят на подсъзнателно ниво мигновено оценява едно или друго цветово решение и ако то не му харесва, най-вероятно той ще продължи да търси в други сайтове. Теория на цветовете включва светлината и правилното наслагване на сенки, с помощта на които може да се постигнат оригинални ефекти.

Основите на HTML, CSS и JavaScript

Основите на HTML CSS и JavaScriptГрафичният дизайнер е длъжен да бъде запознат с тях, за да може сам в процеса на работа да прави изменения и промяна на обекти в уеб страниците, да ги свързва или премества. Дори ако не се налага да се отдадете на администриране, разбирането за управление на сайтовете ще помогне при създаването на графични елементи и значително ще разшири възможностите ви.

Оптимизация на шаблона

Всички елементи в страницата трябва да бъдат структурирани и подредени така, че да е лесно да преведат посетителя към ключовата цел на сайта. Нарича се оптимизация на реализациите, конверсиите. Ако това е интернет-магазин, посетителят трябва без затруднения да намери начин да поръча продукта. При това предложението за покупка не трябва да бъде прекалено натрапчиво. Всяка визуализация трябва да се възприема леко, лесно и едновременно с това хармонично да се разполага в страницата.

Полиграфски дизайн

Въпреки факта, че живеем вече в цифров век, печатната продукция остава все така търсена. От графичните дизайнери се иска разбиране за цветовото пространство, разположението и на самите процеси при печат. Допълнителни познания в тази област не само разширяват хоризонта, но и намират приложение. Дори компании, водещата дейност на които е главно в Интернет, рано или късно се нуждаят от печатни продукти. Листовки, календари, визитки, брошури са незаменими за обявяване на събития, разпространение на информация и реклама.

Ако все още не сте придобили тези умения, то сега е време да се концентрира върху тях. Тези ключови знания за дизайнер ще ви помогнат да подобрите работата си и да намерите нови клиенти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *