Погрешни схващания за корпоративния стил

Заблуди за фирмения стил. Влиянието на корпоративната идентичност на имиджа на компанията.

Относно фирменият стил, неговите дефиниции, процеса на създаване има множество заблуди. Всички те се свеждат до това, че клиентът, а понякога и изпълнителят, не разбират правилно същността на корпоративната идентичност. В резултат на което се получава грешен фирмен стил, който не изпълнява всички възложени му функции.

Заблуди започват с това, че почти всяка рекламна агенция, графичен дизайнер и дизайнерско студио предлагат собствени определения за корпоративна идентичност и съдържанието ѝ. Някои казват, че корпоративната идентичност е основен инструмент в борбата с конкурентите. Други казват, че корпоративната идентичност е необходима за имиджа на вашата компания. Трети смятат, че корпоративната идентичност е нужна, за да завладеете въображението на бизнес партньорите си. Всички тези определения за корпоративна идентичност са фундаментално погрешни.

корпоративна идентичност

Клиентите също не блестят с познания за определението и предназначението на корпоративната идентичност, фирмения стил. Някои искат корпоративна идентичност, защото това е „готино“, „всички го правят“, „нашата фирма да не е по-лоша“ и други подобни.

А ако трябва да съм конкретен, корпоративна идентичност, фирмен стил – това е един цялостен елемент, който включва в себе си не само дизайнерски разработки, но и маркетингови комуникации, изследвания. И графичният дизайнер трябва да ви пита не какъв цвят предпочитате, а за кого се създава корпоративната идентичност. Фирменият стил трябва да включва в себе си имиджа на вашата фирма. Да съдържа в себе си информационно послание към вашите клиенти и бизнес партньори. Само в този случай това няма да бъде празна инвестиция на пари в скъпи дизайнерски разработки, а истински маркетингов и рекламен инструмент.

Друго погрешно схващане е свързано с това, кога фирмата има нужда от корпоративна идентичност.

Много компании смятат, че корпоративната идентичност е нужна веднага след като компанията се открие. От една страна това е правилно. От друга страна това е правилно само за някои компании, чиято дейност е насочена към голям брой потребители.

Например:
магазини
банки
продукти за масово потребление.

За някои, не толкова публични фирми, може да не се бърза толкова и първо да се обмисли система за взаимоотношения с клиентите, да се определят ценностите, да се разкажат за различията на фирмата от нейните конкуренти и едва след това да се пристъпи към създаване на корпоративна идентичност.

фирмен стил

Разбира се, най-големите заблуди и проблеми на „корпоративната идентичност“ започват на етапа на нейното разработване. Тук в самият процес на работа се намесват вкусовете на различните хора. Така, например, изпълнителят може да предложи прекрасен скъп фирмен стил, но клиентът да го отхвърли. Клиентите на компанията, фирмата му са хора със средни доходи, и те просто няма да се ангажират с толкова скъпа кампания. За да не се получава разминаване, и възложителят, и изпълнителят трябва преди започването на разработката на корпоративната идентичност и логото, ясно да си отговорят на въпросите. За кого, с какви инструменти и с каква цел ще се създаде идентичността на марката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *