Текст върху изображение

10 полезни съвета как да поставите текст върху изображение

Ето няколко техники, които ще ви помогнат да засилите впечатлението от вашата визуална история с помощта на фотографии. Презентация? Рекламни банери? Представяне на големи количества данни в един слайд? Няма нищо по-лесно с тези препоръки.

Фотография в едно с текст има за цел да разкаже цялата история, а не просто да влезе в ролята на декорация. Така че понякога работата с изображение често е по-трудна, отколкото просто затъмняване или добавяне на прозрачност. Ключова задача е да се обединят ритмически фигурата на текста и графичното изображение на снимките.

Как да стане това?

В мрежата ще намерите много примери и обсъждания за това как да се засили въздействието на текста с помощта на фотографиите. По-долу са събрани най-интересните трикове на потребители.

Текст, вписан в пространството на снимката

текст вписан в пространството на снимката

Използвайте празното пространство във фотографиите или разтеглете свободен от елементи фон, за да поставите там текст. Приложете правилото на баланса: групираните обекти (в случая ястия) да се балансират със същото количество текстови блокове.

Текстът като част от изображението

текстът като част от изображението

Детайли от мотопеда се използват като основа за поставяне на текст. Тънките и ярки линии на буквите преминават в очертанията на предметите. Липсата на визуален шум осигуряват фокусните точки – черните капаци на таблото, предните панели.

Текст, намиращ се на правоъгълник или друга фигура за подобряване на четливостта

текст върху правоъгълник

Изобилстващата от ярки детайли фотография все пак ще успее да разкрие своята история, защото текстът е изолиран с подложки. От една страна, в изображението се спазва правилото на третините (практическо правило в изобразителното изкуство, фотографията и дизайна, насочено към създаване на ефектни динамични композиции). От друга страна, акцентът е върху текста, благодарение на централното поставяне. В резултат на това се получава сложно, но хармонично съединение на визуални езици.

Прозрачен текст, чрез който се вижда фоново изображение

прозрачен текст

Бял текст върху черен или зелен фон може да изглежда доста грубо. Направете текста една идея по-блед, за да може текстурата на елементите в изображението да прозира през буквите и по този начин да работи за смекчаване на графичността на шрифта.

Намаляване на яркостта на снимките, за да изпъкне текста

снимка с по-малко яркост

Когато искате да постигнете максимален акцент върху текста, направете снимката под него по-бледа. Този метод работи добре в тези случаи, когато самата снимка носи лесна разпознаваемост на идеята.

Използване на минималистични фотографии за ефектно поставяне на акценти

минималистични фотографии

Не се страхувайте от празното пространство и асиметричната композиция. Чистите и леки шрифтове в центъра допринасят за това, че погледът да се премести към яркия акцент в периферията на слайда. Поставете там това, което ще засили вашето послание.

Помощни елементи за фокусиране вниманието към текста и отделянето му от фона на снимката

помощни елементи към текста

Вие можете не просто да направите изображението под текста бледо, а да  засилите похвата с удебеления шрифт и използването на рамка. Важното е фотографията да внушава посланието, което искате да предадете на читателя.

„Паралакс“ на текста и снимките

паралакс на текста и снимките

Един от най-противоречивите похвати поради своята сложност. Не забравяйте, че човешкият поглед (в западната традиция особено) се стреми да се движи по слайда от ляво на дясно, както и бързо да схваща най-ярките цветови акценти от плоскостта.

Изграждане на композиция, в която влизат елементи не само от текста, но и детайли от фотографията

композиция от елементи и текст

Фоновото изображение предлага различни възможности за експерименти с шрифтовете. Включвайте букви под такъв ъгъл, че да следват вектора на разполагане на предметите, като използвате свободното пространство за създаване на желаните от вас съобщения.

Особено добре изглежда използването на контрастен шрифт по отношение на снимки, когато този текст се вписва в пространството на изображението.

сливане на снимки и текст

Важното и главното в сливането на снимки и текст е простотата.
По възможност не усложнявайте ритмичните свързвания и не забравяйте, че колкото по-лесно се четат визуалните истории, толкова по-добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *