Дизайнът като решение

Дизайнът като решение – индивидуален дизайн или шаблон

Какво е за вас дизайна? Красива картинка? Добра комбинация от цветове? Свежо подбрани графики? За мен, на първо място, това е решение на една или друга задача.

Нека да видим каква е разликата между шаблонното решение и индивидуалната разработка?

Изборът между шаблон и уникален сайт е труден: от една страна искате наистина изключителен продукт, а от друга – да икономисате, поръчвайки нещо по-опростено. Преди да вземете окончателно решение, следва да решите каква е целта на създаването на сайта – да претеглите всички за и против. Дали целта е повишаване на конверсия, дали за продажба, реклама, онлайн магазин.

Какво е шаблонно решение?

шаблонно решениеСайт по шаблон е готов дизайн+CMS. Количеството шаблони, разхвърляни из различни сфери на бизнеса, се изчислява с хиляди. Шансовете някъде да съществуват подобни проекти в друга цветова гама – 99%. Съответно и цените на крайните решения са много по-достъпни. Искате да получите повече от шаблонно решение? Това ще струва доста скъпо. Затова, преди да изберете шаблон или индивидуален дизайн, трябва да определите целите и функционалностите.

Шаблонният дизайн е лесен начин за решаване на бизнес задачи за малко пари.

Какво е индивидуална разработка?

индивидуална разработкаЕксклузивен сайт – индивидуален подход във всичко. Уеб продуктът се създава строго според нуждите на клиента: уникален дизайн, разширена функционалност, проектирана маркетингова стратегия.

Всеки елемент на дизайна е обмислен, а структурата е създадена „от нулата“ и напълно съответства на поставената цел. Освен това, може да се заложи надграждане, което ще позволи корекции в бъдеще.

Уникалност или „стандартизация“

Да, типовият модел на сайта не е уникален, но той се изпълнява стриктно в съответствие с идеите на потребителя за това къде трябва да се поставят едни или други елементи. Шаблоните са пригодени в рамките на общоприетите стандарти.

Уникалната разработка не само отчита потребителския опит, но и персонализира страниците според бизнеса на клиента. Елементите могат да бъдат поставени на обичайните места, но да се разположат по-интелигентно, така че да се премахнат всички бариери в общуването на потребителя и интерфейса.

Защо е важна структурата?

структуратаСтруктура на сайта – това са разделите и страниците, също така добре обмислената навигация. Структурата отговаря за това потребителят да намери нужната информация бързо и лесно, правейки минимум преходи към целта.

Уникален сайт ви дава повече възможности за преработване на структурата, защото тя се създава на „бял лист“. С готовите решения ситуацията е по-трудна – трябва вписване в рамките, поставени от разработчика на шаблона.

Функционалността като предимство

Въпреки факта, че шаблоните предполагат наличието на базова функционалност, практически тя винаги може да се подобри. Друг въпрос е, че често промените могат значително да оскъпят дизайна и клиентът рискува да получи евтин дизайн и голяма сметка за направените корекции (промени).

При уникалния дизайн има свобода на избора. Тъй като проектът се прави от нулата, можете да го „запълните“, както и с каквото искате без да ограничавате себе си в избора на функционалности.

Надграждане на дизайна в бъдеще

Сайтът по шаблон едва ли може да прерасне в нещо грандиозно или много различно с течение на времето, тъй като той изначално е пригоден в рамките на специфични цели. Къде по-лесно е с уникална разработка. Съгласувайки разширяване на функционалностите и структурата още на началния етап, в бъдеще ще е много по-лесно да се развие проекта.

Или, ако мога да обобщя накратко – и шаблонното решение и уникален сайт се справят със задачите на бизнеса. При това следва да се има предвид, че ексклузивен (индивидуален) проект дава възможност да внедрите сериозна функционалност, подобряване на ползваемостта, да се увеличи популярността и разпознаваемостта на марката. Този вариант е по-подходящ при строго установена целева аудитория и да се направи проектът конкретно според нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *