тенденции в графичния дизайн

5 главни тенденции в графичния дизайн за 2018 година

Графичните дизайнери са професионалисти, работещи в пресечната точка на изкуството и дигиталния свят. Те създават корпоративна идентичност на компании, опаковки на продукти, визитки, лого, шрифтове, навигация, както и оформление на книги и плакати. В тази област всеки има шанс да покаже себе си и своята креативност. Но, както във всяка друга професия, само творчески порив не е достатъчен, важно е да се ползват и професионални програми, и разбиране на методите на работа.

За да сте в крак със случващото се в сферата на графичния дизайн, представям ви основните тенденции в графичния дизайн за 2018 година. Никога не е излишно да си сверите часовника!

Топ 5 тенденции в графичния дизайн за 2018 г.

Ярки цветовеярки цветове

Тенденциите в уеб дизайна през 2018 година ясно се усещат и в графичната сфера. Впечатлението е, че ярките цветове завладяват света: розов, зелен, оранжев и т.н. И не е изненадващо. Тъй като популярните през последните години плосък (Flat) и материален (Material) дизайн идеално се комбинират с наситени цветове. За опростяване на работата на дизайнерите, Google разработи специална палитра, с помощта на която лесно може да се подбере най-добрата комбинация.

Детайлизация

детайлизация

Още една тенденция в графичния дизайн за 2018 г. – сложност и подробна детайлизация. Те имат за цел да уловят и задържат вниманието на потребителя, да останат в паметта му. Множеството детайли, уголемени изображения, нетривиални рисунки излизат на преден план, изтласквайки минимализма, задържащ лидерството последните няколко години.

Допълващ реализъм

допълващ реализъм

Скеоморфизъм (графична имитация на дадена естествена текстура, дърво, метал и пр.) – елемент от дизайна, копиран от реалния предмет, имитиращ определени материали и текстури. Метафора – преосмислен и опростен вариант на истински предмет, изразен чрез графика. Тенденциите на дизайн 2018 изискват съчетаване на противоположни светове, тоест да се комбинират в едно изображение няколко теми в стила на скеоморфизма и метафората.

Рисунки на ръка

рисунки на ръка

Скици и чертежи на ръка ще бъдат популярни през 2018 г. за всички видове графики: книжни корици (обложки), рекламни изображения на стоки и услуги. Ръкописните илюстрации могат да се съчетаят с реални снимки и да се използват, както при Flat, така и при 3D дизайн.

Еклектикасмесване на стилове

Една от най-приятните тенденции на графичен дизайн 2018 – смесване на стилове. Няма никакви ограничения, можете да комбинирате ярките цветове и рисунки на ръка, да използвате преливащи се цветове заедно с детайлизирани изображения и сложни снимки. Не се страхувайте да поемате рискове, да експериментирате, дерзайте и търсете нови стилове. Може би след няколко години ще се пише за новост в областта на дизайна, автор на която сте станали именно вие. Разширете границите на позволеното!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *