Уеб дизайн – форми и знаци

Уеб дизайн – психология на формите и знаците

Придайте форма

Формите, знаците и цветовете – всички те подсъзнателно влияят на потребителите на сайтовете. Позовавайки се на процесите на визуалното възприятие и психологията, изключително важна информация може да бъде получена още преди да сме преминали към думите, или дори преди това, ако на потребителя сме започнали да влияем с изображението.

форми-знаци-цветове

Целите на формите, рамките и границите могат да се определят въз основа на множество фактори, но по-долу са дадени три основни цели:

  1. Привличане вниманието на потенциалния клиент към това, което трябва да види.
  2. Повишаване ефективността на уеб дизайна и съдържанието за задържане вниманието на потребителите.
  3. Подобряване на визуалното възприятие на потребителя с помощта на разделение на редактираните елементи.

Има четири геометрични форми, всяка от които има подразбираща се стойност при подсъзнателния избор и предпочитанията на хората.

Квадрати и правоъгълници

квадрат

В повечето сайтове се използва правоъгълен, ромбовиден или квадратен дизайн. Тази традиционна форма се свързва с група от съответните елементи – като прозорци, книги, пликове и т.н.

Така че, когато ние виждаме квадрати и правоъгълници на екрана, ние ги асоциираме с чувство за надеждност, чувство на нещо вече познато, чувство за здравина и стабилност, достоверност и безопасност.

Кръгове

кръг

Кръговете не са основна съставна част на уеб дизайна, с изключение на случаите, когато те служат за създаване на лого или за създаване на конкретен дизайн. Издължената форма на екрана на компютъра не включва кръгове. Ако се опитате да въведете в дизайна на уеб сайта кръгове, в крайна сметка винаги ще се получават незавършени форми.

Въпреки това, при правилното използване на цвят и оцветяване ще се справите с този проблем, а при възприемането на бранда кръгът може да внуши безкрайност, както и сигурност, затворено пространство.

Триъгълници

равностранен триъгълник

Пирамиди, предупредителни знаци, флагове – всички те са производни на възприятието на триъгълниците от човека. На повечето триъгълни елементи се предава сила чрез движение. По този начин стрели, указатели и всички предмети от този вид създават усещане за действие и движение. Силата на формите „в движение“ или триъгълниците също така включва и увереност, но и идеята за конфликт. Така че трябва да се внимава с използването на триъгълните форми в дизайна.

Естествени, природни форми

Използването на естествените форми може да бъде идеалното за съответстващия им дизайн. Всяка фирма, в центъра на която се намира природата или магазин за натурални продукти, които се нуждаят от „естествена“ начална страница, са подходящи да се използват естествени форми и изображения. Например листа и дървета, а също и снимки на хора и животни или всичко, което е с вързано с природните форми.

Абстрактни форми и знаци

Преосмислянето на формите на реалния свят обикновено намира отражение в абстракцията. По този начин са били създадени буквите от азбуката, емотиконите, стилизираните и триизмерни форми, неясните и безформени изображения – всичко това може да се нарече абстрактно. Трябва да се отбележи, че много от най-добрите инструменти за уеб и опростен дизайн на лого (като например обозначенията за мъжки и женски тоалетни) са примери за добра абстракция, различна от формите на реалния свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *